10 tips voor het opvoeden van een hond

Het opvoeden van een hond is niet altijd even makkelijk. Hopelijk bereik je meer succes met het toepassen van de volgende tips.

 

  1. Kijk door de ogen van je hond

Je mag deze tip best letterlijk nemen. Ga eens op de ooghoogte van je hond zitten en bekijk vanuit dat perspectief je huis. Vanuit daar kun je het beste beoordelen of je huis puppy en hond ‘proof’ is.

Kijk hierbij ook naar de manier waarop een hond leert en hou daar rekening mee. Wij mensen vermenselijk een hond vaak, dit kan zorgen voor miscommunicatie

  1. Communiceer met je hond

Leer de manier waarop een hond communiceert. Als je weet hoe een hond communiceert en leert kun je effectief met je hond communiceren.

Geef één commando, herhaal het commando niet als de hond het commando niet uitvoert.

  1. Wees leider

Maak je hond gelukkig voor het geven van goede leiding. Dit doe je door zelf rustig en zelfverzekerd te blijven. Het zijn van een lijder heeft niks met dominantie te maken.

  1. Positief trainen

Om goed gedrag vaker te laten voorkomen is het van belang om dit positief te bekrachtigen. Positief bekrachtigen wil zeggen het gedrag toe laten nemen door iets toe te voegen (beloning).

  1. Goede timing

Het positief bekrachtigen is belangrijk maar doe dit wel op het juiste moment. Pas hiervoor de drie seconde regel toe. De drie seconde regel wil zeggen dat je een hond beloond voor wat er de afgelopen drie seconde is gebeurt. Je wilt namelijk geen ongewenst gedrag belonen.

  1. Trek één lijn

Heb met je gezin/huishouden dezelfde regels. Het levert namelijk stress op voor je hond als hij niet meer weet wat hij kan verwachten.

  1. Leer je hond kennen

Leer het plus en minpunten van je hond kennen en speel hierop in.

  1. Hou het interessant

Train niet altijd op de zelfde plek en in dezelfde volgorde. Hou het interessant en uitdagen voor je hond. Ook je hond kan net zoals wij verveeld raken als er steeds hetzelfde gedaan word.

  1. Nooit te oud om te leren

Een hond is nooit te oud om te leren, ook al is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van je hond. Maar blijf je hond zijn leven lang trainen.

  1. Ga voor succes

Stop als een oefening goed gaat en verwacht niet teveel van je hond. Sluit de training positief en met succes af. Dat bevorderd het leerproces van je hond. Onthoud dat trainen gaat over vallen en opstaan, je hond mag ook fouten maken.

Train niet langer dan 5-10 minuten, train verspreid over de dag waar mogelijk drie keer per dag.

 

Heeft u nog vragen of wenst u hulp bij het opvoeden van uw hond. Neem vrijblijvend contact op.

 

Met vriendelijke groet,

Ilvy Maas

Hondengedragsdeskundige

 

Wilt u op de hoogte blijven volg dan mijn social media.

FB: https://www.facebook.com/HondengedragsdeskundigeIlvyMaas

IG: https://www.instagram.com/hondengedragsdeskundige/

Hondengedragsdeskundige Ilvy Maas10 tips voor het opvoeden van een hond

Hondengedragsdeskundige Ilvy Maas10 tips voor het opvoeden van een hond